SATICI

SaticiWordPress.com

Açıkta satılan sütü içmeyi önermek yanlış

Brucella nedeniyle açıkta satılan sütün tüketilmesini önermenin yanlış
olduğu bildirildi.

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Ali
Dinç, yaptığı açıklamada, brucella, şap, şarbon ve tüberküloz gibi hayvan
hastalıklarının, gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından büyük risk
oluşturduğunu belirtti.

AB ülkelerinde etkili aşılama ve titiz denetimler sonucu brucella, şap ve
şarbon gibi hastalıkların tümüyle ortadan kalktığını ve bu hastalıkların
yıllardır görülmediğini belirten Dinç, ”Ancak maalesef, bu hastalıkların
yaygın olarak görüldüğü İran, Irak ve Suriye gibi ülkelere sınır olan
Türkiye, bu hastalıkları bir türlü elimine edemiyor. Özellikle brucella
ülkemizde çok yaygın olarak görülüyor” dedi.

Dinç, en büyük belirtisi dişi hayvanlarda yavru atma olan, et ve süt
veriminde büyük kayba neden olan brucellanın insanlara doğrudan temas ya da
süt ve süt ürünleriyle bulaşabildiğini, insanlarda kısırlık başta olmak
üzere çeşitli rahatsızlıklara neden olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

”AB, hayvandan insana geçen diğer hastalıklarda olduğu gibi brucella
konusunda da son derece hassas. Hastalık taşıyan bir hayvan tespit
edildiğinde, en kısa sürede o bölgedeki binlerce küçükbaş ya da büyükbaş
hayvan itlaf ediliyor. Çünkü, insan ölünceye kadar brucella mikrobunu
taşıyor. Zaman zaman tekrarlayan enfeksiyonla hem yaşam kalitesi azalıyor
hem daha erken öldürüyor hem de yıllarca süren tedavi giderlerine sebep
oluyor. Oysa hastalık, ülkedeki yeni doğan dişi hayvanların, 4-6 aylıkken
aşı yapılmasıyla ve hastalığın görüldüğü hayvanların ortadan kaldırılmasıyla
yok edilebilir.”

Türkiye’de brucella hastalığı taşıyan hayvanların çoğu zaman, ”hiç bir
sorun yokmuş” gibi beslenmeye devam edildiğini, yavru atma vakası görülse
bile pek çok yetiştiricinin hayvandan kan örnekleri alıp brucella testi
yaptırmadığını ifade eden Dinç, bu hastalıklarla mücadelede ülkemizde sonuç
alınamamasının, insanlara bulaşma riskini artırdığını söyledi.

”RİSK ÇOK AZ BİLE OLSA, ÖNLEM ALMAYA DEĞER”

”Brucella gibi, hayvandan insana geçen hastalıkların tam olarak ortadan
kaldırılamadığı Türkiye’de insanlara, açıkta satılan sütü içmeyi önermek
yanlıştır ” diyen Dinç, şunları kaydetti:

”Doğal ve sağlıklı yaşam konusunda insanlara televizyon ekranlarından
önerilerde bulanan bazı doktorlar, ‘sokak sütü tüketin, daha yararlı’
diyebiliyor. Oysa, pastörizasyon işleminden geçirilmeyen mikroplu sütler her
zaman risk taşır. Sokak sütlerinin tüketilmesini, AB ülkelerinde insanlara
tavsiye edebilirsiniz, ancak bunu Türkiye için söyleyemezsiniz. Kuduz
aşısını bulan bilim adamı Louis Pasteur, ‘rüyanızda bile sizi köpek
ısırdığını görseniz, sabah kalkın ve kuduz aşısı olun’ demiştir. Yani, böyle
bir ortamda, sokaktaki satıcıdan aldığınız sütte hastalık mikrobu
bulunmadığından nasıl emin olabilirsiniz. Pasteur’ün dediği gibi, bu tür
konularda risk çok az bile olsa, önlem almaya değer.”

Prof. Dr. Dinç, brucella gibi hastalıklarla mücadelede başarılı olunamadığı
için Türkiye’den AB ülkelerine, et ve et ürünleri ihracatı yapılamadığını
savunarak, bu hastalıkların tümüyle ortadan kaldırılması için sınırdan kaçak
hayvan ticaretinin tümüyle engellenmesi, üreticinin bilinçlendirilmesi ve
kesintisiz aşılama çalışması yapılması gerektiğini söyledi.
aa

memleket com

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Ağustos 2, 2008 by in öneri, kullanım, kısa not, püf noktası, saklama, SAĞLIK, sofra.
%d blogcu bunu beğendi: