SATICI

SaticiWordPress.com

DEREOTU

Orjinal Adı: Anethum graveolens

Diğer Adları: Durakotu, Tarhanaotu, Tereotu

Besin Değerleri : 100 gr. taze dereotu yaprak ve saplarının içerdiği
besin değerleri şunlardır: 28 kalori; 2,8 gr. protein; 5,1 gr.
karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 0,5 gr. lif; 21 mgr. fosfor;
100 mgr. kalsiyum: 2,7 mgr. demir: 397 mgr. potasyum: 3.500 IU A
vitamini ve 31 mgr. C vitamini.

Maydanozgiller familyasındandır. Akdeniz havzası kökenli, bir ya da
ikiyılIık dayanıklı otsu bitki olup ükemizde yaygın olarak yetişir. 60
cm. kadar boylanabilir. Gövdesi yeşil ya da mavi-yeşil renkli,
yuvarlak kesitli, içi boş ve bir ana gövdeden dallara ayrılan
yapıdadır. Hoş kokulu, iplik gibi ince yapılı ve tüylü olan yeşil ya
da mavi-yeşil yaprakları; yaz ortalarında 20 cm. kadar genişlikte
şemsiyeye benzer salkımlar oluşturarak açan sarımsı renkli, hoş kokulu
minik çiçekleri vardır. Oval biçimli, yassı ve esmer kahverengi küçük
tohumları (meyvesi) da hoş kokulu olur. Bitki, tohumlarıyla çoğalır.

Dereotunun tıbbi bakımından en önemli bölümü olan tohumları,
bileşiminde karvon: limonen adlı maddeler bulunan % 4 oranındaki uçucu
yağ ile ayrıca pektin, reçine ve bazı mineralleri içerir. Bu tohumlar
aynen ya da ezilip baharat olarak bazı yemek ve besinlere katılır.
Bitkinin yaprakları, çeşni vermesi için, yemek ve salatalara konur.

Tibbi Etkileri ve Kullanımı Besin ve ilaç olarak bedene yararlı
nitelikleri ta Eski Mısırlılar zamanından beri bilinen dereotunun
tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöylece
sıralanabilir:

* Sinirleri yatıştırır ve bedeni rahatlatır.

* Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. Özellikle küçük çocuklarda gaz
söktürücü etkisi önemlidir.

* Sindirimi kolaylaştırır. Karın ağrılarına iyi gelir.

* Mineral yönünden zengin olduğu için tuzsuz rejimlerde yer alır.

* Hıçkırığı kesici etkisi vardır.

* Süt bezlerini uyardığından emzikli annelerde süt gelişini artırır.

* Kusma refleksini bastırır.

Bütün bu etkilerini sağlamak üzere, tohumları iyice olgunlaşmadan önce
bitki kesilip çok sıkı olmayan demetler halinde bağlanarak kurutulur.
Tohumları iyice olgunlaşıp renkleri esmer kahverengine dönüşünce yere
temiz bez ya da kâğıt serilip üzerinde demetler dövülerek tohumlarını
dökmesi sağlanır. Bu tohumlardan 1-2 tatlı kaşığı alınarak hafifçe
ezilip üzerine 1 bardak kaynar su dökülür ve 10-15 dakika süreyle
demlendirilir. Yemeklerden önce bu infüzyondan birer bardak içilir.

* Dereotu nefesin kötü kokusunu temizler. Bunun için tohumlan ağızda
çiğnenir.

Salata, çorba, sos, balık ve et yemeklerinde kullanılan dereotunun tam
bir şifa kaynağı olduğu ortaya çıktı. Yrd. Doç. Dr. Atnan Uğur, gaz
söktürücü, yatıştırıcı ve hazmettirici özellikleri bulunan dereotunun
nefes açmak ve kötü ağız kokulardan arınmak için yarım ya da bir çay
kaşığı tohumunun çiğnenmesinin yeterli olacağını belirtti. Dereotunun
mide krampları ve spazmlarında da oldukça etkili olduğu dile getiren
Yrd. Doç. Dr. Atnan Uğur, tohumlarının kusma, hıçkırık ve karın
şişmesi gibi rahatsızlıklara da iyi geldiğini kaydetti.

NEFESİ AÇIYOR, AĞRIYI GEÇİRİYOR

Dereotu tohumunun bal ile şerbet yapılarak içilirse kusmayı
kolaylaştıracağını dile getiren Yrd. Doç. Uğur, "Tohumlarından yapılan
çay, bağırsak yanmaları, karın ağrıları ve idrar yapamama gibi
durumlarda fayda sağlamaktadır. Dereotu çayı yapmak için, ezilmiş 2
çay kaşığı dereotu tohumunu, kaynamakta olan suya atarak 2-3 dakika
kaynatılması yeterlidir. On dakika kadar çayın demlenmesi beklendikten
sonra, her yudumda nefesin açıldığı hissedilecektir. Çocuklara, gaz ve
sancı durumlarında, seyreltilmiş çaydan daha az miktarlarda
verilebilir" dedi.

ANNE SÜTÜNÜ ARTIRIYOR

Dereotunun aynı zamanda sindirime yardımcı ve idrar söktürücü
özelliğinin de bulunduğunu belirten Uğur "Düzenli tüketilmesi
durumunda, emzikli kadınların sütünü arttırma gibi özellikleri ile de
halk reçetelerine girmiştir. Çürüme, ezilme, sancı, öksürük,
uykusuzluk, sarılık, iskorbüt, ağrılı yerler, karaciğer, safra ve
bağırsak problemleri, böcek sokmaları gibi rahatsızlıklarda
kullanılmaktadır.

KOLESTEROLÜ AZALTIYOR

Tohumları, sindirim sisteminde ishale neden olan birçok bakteriye
karşı vücudu koruyor. Lapası rahimdeki enfeksiyonları temizliyor.
Hayvanlar üzerindeki denemelerde, damarlarda genişlemeyi arttırdığı ve
kan basıncını düşürdüğü, solunumu teşvik ettiği ve kalp atış hızını
azalttığı belirlenmiştir. Yine fareler üzerinde yapılan denemelerde,
dereotu yapraklarından çıkarılan coumarin (vanilyaya benzeyen koku) 14
günlük kürü ile farelerin kan serumunda trigliserit seviyesinde yüzde
50, toplam kolesterol seviyesinde ise yüzde 20 azalma belirlenmiştir"

BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ

Dereotu bitkisi tohumlarıyla çoğaltılır. Bayat olmayan tohumları
bahçelerde, derince kazılıp gübrelenerek düzeltilen yerlerine
ilkbaharda, nisan ayının ılık bir gününde öğle saatlerinde toprağa
serpilerek ekilir. Tohumların üzeri ince bir toprak tabakasıyla
örtülür. Süzgeçle sık sık sulanarak çimlenmeleri sağlanır. Çimlenen
fidelerden aşırı sıklık yaratanları ve zayıf olanları sökülerek
seyreltme yapılır. Ya da tohumlar başlangıçta 15-20 cm. aralıkla çok
derine olmamak üzere elle ekilir.

BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ

İklim isteği: Ilıman ve sıcak iklimleri seven dereotu bitkisi,
bahçemizin bol güneş gören yerine ekilmelidir.

Toprak isteği: Toprak bakımından aşırı seçici olmayan dereotu bitkisi
hafif, kumlu, süzek (suyu iyi akıntılı) ve organik madde yönünden
zengin olan topraklarda iyi yetişir.

Sulama: Su isteği makul derecede olan dereotu bitkisinin toprağı,
kurak havalarda sulanıp nemli tutulmalıdır.

Gübreleme: Bitkinin ekileceği yeri hazırlarken toprağa verilen iyi
yanmış çiftlik gübresinden başka bir kez de yaz ortalarında kompoze
fenni gübre serpilmesi yararlı sonuçlar verir.

Hasat (Derim): Yaz ortalarında dereotunun sap ve yaprakları
geliştikçe, bunlar koparılarak sürekli hasat edilir. Dereotu
tohumlarının hasadı için bitkinin yaz sonuna doğru olgunlaşan çiçek
şemsiyeleri uzun saplarıyla birlikte kesilip toplanır. Çok sıkı
olmayan demetler halinde bağlanır, yüksek bir yere baş aşağı asılıp
iyece kurutulur. Sonra, temiz bir örtü ya da kâğıt üzerine tutulan
demetlere vurularak veya bu demetler silkelenerek tohumların dökülmesi
ve toplanması sağlanır.
Doğal Tedavi Evi

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Haziran 3, 2008 by in bahçe bitkileri, dereotu, doğa, SAĞLIK.
%d blogcu bunu beğendi: