SATICI

SaticiWordPress.com

DONDURMAYA DİKKAT !!!

Yaz aylarının vazgeçilmez ürünü olan dondurma, yalnızca çocukların değil hepimizin çok fazla sevdiği bir tatlıdır. Diğer tatlılarla karşılaştırıldığında besleyici özelliği daha yüksektir. Dondurmanın esas yapısını süt oluşturur. Bu nedenle sütün içermiş olduğu besin öğelerine benzer oranda kalsiyum, fosfor, protein, riboflavin (B2), A vitamini ve diğer esansiyel besin öğelerini içerir.

Dondurmayı tüketirken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta, dondurmanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun üretiminin yapılıp yapılmadığıdır. Dondurma süt içermesi nedeniyle patojen dediğimiz sağlığa zararlı mikro organizmaların üremeleri için uygun bir ortamdır. Bundan dolayı hijyenik koşullarda hazırlanması, saklanması ve tüketime sunulması gerekiyor. Dondurma yapımında mutlaka pastörize süt kullanılması, yapımı aşamalarında hijyen koşullarına dikkat edilmesi, üretimden tüketime kadar geçen aşamalarda soğuk zincir dediğimiz uygun sıcaklık koşullarında muhafazası ve taşınması gerekmektedir.

Dondurma besleyici değeri yüksek, herkes tarafından sevilerek tüketilen bir üründür. İçerisinde ana malzemeler olarak süt ile birlikte şeker, salep, vanilya, kakao, yumurta ve çeşide göre meyveler bulunmaktadır.

Ancak her zaman olduğu gibi dondurmada olması gerek maddeler yerine başka şeyler kullanılmaktadır. Bunlar; şeker yerine sağlıksız yapay tatlandırıcılar, doğal salep yerine suni salep, süt yerine su ve süt tozu, meyve yerine yapay meyve boyası kullanılmaktadır. Bu şekilde yapılmış bir dondurma yemek istemiyorsanız. Bildiğiniz markalardan ve ambalajlı ürünlerden dondurma ihtiyacınızı giderin. Almış olduğunuz ürünün etiket bilgilerini, üretim iznini ve son kullanma tarihini mutlaka kontrol ediniz.

Dondurmada yapılan bir diğer hile; Üreticiler ürünlerinin dondurma olmadığını gizlemek için ICE CREAM ve ‘buzlu yiyecek‘ gibi yabancı dil ifadelerini büyükçe yazarken ‘yenilebilir buzlu yiyecek’ gibi ifadeleri küçük yazmaktadırlar. Bu nedenle mutlaka gerçekten dondurma olan ürünler tercih edilmelidir.

Bir başka hile şekli ise dondurmada şu şekilde yapılmaktadır. Dondurma alırken ambalaj hacmine bakarak 1 kg dondurma aldığınızı zannedebilirsiniz ancak yanılıyor olabilirisiniz. Dondurma alırken ambalaj üzerinde ml ” ifadesi yerine “kg” ifadesine dikkat ederseniz ne demek istediğimi anlamış olacaksınız. Çünkü dondurma İçine katılan bazı katkılar nedeniyle kabartılarak hacimli olarak gösterilmektedir.

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Mayıs 23, 2008 by in diyabet, mikroplar, tatlılar, zehirli maddeler.
%d blogcu bunu beğendi: