SATICI

SaticiWordPress.com

Sağlık iksiri altın sıvı

 

Zeytinyağı; lezzeti, kokusu, rengi ile tüm sıvıyağlar arasında özel bir yere sahip. Bundan binlerce yıl önce hangi yöntemlerle üretiliyorsa, günümüzde de buna benzer yöntemlerle sıkılıyor. En basit sıkma yöntemi zeytin meyvelerinin ezilerek parçalanmasıyla başlıyor. Ezilen zeytinin etli kısımlarıyla çekirdeği hamur haline getirilip baskıyla sıkılıyor. Böylece zeytinin şırası elde ediliyor. Suda ayrıştırılan yağ ‘altın sıvı’ dediğimiz zeytinyağıdır artık.

Zeytinyağının kalitesini belirleyen ana faktör zeytinin kalitesi ve sıkım işlemidir. Ayrıca zeytinin yöresi ve hasat şekli de kalitesini etkiliyor. Kahvaltı sofralarından, mezelere, salatalardan sarmalara dolmalara kadar her türlü yemeğe vazgeçilmez aroma ve sağlık katan zeytinyağının farklı çeşitleri değişik tekniklerle üretiliyor.

Özellikle yaz mevsimi boyunca sofralardan eksik olmayan zeytinyağlılar, genelde soğuk veya ılık yenen yemeklerdir. Ancak zeytin ve zeytinyağı ile büyüyen insanlar her yemeğin zeytinyağı ile pişirilebileceğini bilir. Pişirildiği gibi çok sıcak olmasa da ılık olarak yenebileceğini de. Soğuk olarak yenmesinin Türk yemek kültüründe yer etmesinin bir nedeni de yaz sebzeleri ile olan mükemmel uyumudur.

Zeytinyağlıların en basit çeşitleri zeytinyağında yapılan kızartmalardır. Zeytinyağında önce kızartılıp sonra pişirilen musakkalar; zeytinyağı ile hazırlanan dolma içleri ile patlıcanlı ve midyeli pilavlar, zeytinyağlı kategorisine giren lezzetler. Bu arada salata soslarını da unutmamak gerekiyor. Özellikle sızma zeytinyağı ile hazırlanan salata soslarındaki tat ve aroma büyüleyicidir. Izgara balık veya tavuğun üzerine dökeceğiniz zeytinyağı, limon suyu veya sirke ile hazırlanmış bir sos, etin lezzetini ortaya çıkaracaktır. Zeytinyağı ile yapılan kızartmanın ağır olduğu genel bir kanıdır. Ancak bunun tersi doğrudur. Çünkü zeytinyağında yapılan kızartma sırasında kızartılan yiyeceğin dışında ince çıtır bir kabuk oluşur. Dolayısıyla az miktarda yağ çeker. Kızartılan yiyeceklere önceden tuz serpilmemesi, hepsinin birden kızartma tenceresine atılmaması ve kuru olması iyi bir kızartmanın püf noktalarıdır. Zeytinyağı 220 dereceye kadar özelliklerini yitirmez. Ancak yağın yanmamasına dikkat edilmeli.

Zeytinyağının kendine özgü tat, koku, renk ve aromasını ışık, sıcak, hava ve bekleme süresi değiştirebilir. Güneş ışığına maruz kalan zeytinyağının tadı acılaşır. Sıcaklık da zeytinyağının tadını bozar. Zeytinyağı havayla temas ettiğinde oksidasyona uğrar. Ekşir ve tadı bozulur. Bu nedenle zeytinyağını koyu renk, kapağı sıkıca kapanan şişelerde ve karanlık ortamlarda saklayın. Zeytinyağının, kendine has renk, koku ve tadını koruyabilme süresi 1.5 ile 2 yıl kadardır.

Naturel ve riviera zeytinyağı çeşitlerini yemeklerde, sızma zeytinyağını ise çiğ olarak salatalara kullanmaya özen gösterin.

Zeytinyağı sağlıktır

Binlerce yıldır mutfakta, sağlık alanında ve güzellik reçetelerinde kullanılan zeytinyağı, günümüzde yeniden keşfediliyor. Birçok hastalıktaki riskinin azaltılmasında etkili olduğu bilinen zeytinyağı, A, D, E ve K vitaminleri, karoten, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerle, insan metabolizması için gerekli bir protein de içeriyor.

Beslenme uzmanları, zeytinyağının yapısında bulunan E vitamininin, karaciğer, damar çeperleri, alyuvarlar, adaleler ve beyin gibi önemli dokular üzerinde koruyucu etkisi olduğunu söylüyorlar. Saç ve cilt sağlığı üzerinde de büyük etkisi var. Kemik oluşumunu olumlu yönde etkileyerek vücudun iskelet yapısını güçlendiriyor. Bu özelliği ile bir yandan büyümeye yardımcı olduğu için çocuklar, öte yandan da kemik erimesini frenlediği için erişkinler; özellikle de kadınlar için çok yararlı. Kalp sağlığı için de vazgeçilmez bir besin zeytinyağı. Kandaki kolesterol miktarını azaltıp damar tıkanıklığı ve yüksek tansiyon riskini aza indirdiği bilimsel açıdan kanıtlanmış. Mide tarafından hazmı en kolay yağ olduğu için vücudun mineral ve vitaminleri almasını da kolaylaştırıyor. Mide çeperini mide asitlerine ve ülsere karşı koruyor. Şeker hastalığı, şişmanlık ve bazı kanser türlerine karşı da koruyucu etkiye sahip. Sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bir vücut, güzellik ve gençlik için zeytinyağını mutfağınızdan eksik etmeyin.

DAHA DETAYLI BİLGİ İÇİN YEMEK SİTEMİZİ ZİYARET EDİNİZ
__,_._,___

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Mayıs 17, 2008 by in alternatiftıp, beslenme, dengeli beslenme, doktor, gelişim, hastalık, SAĞLIK, sağlık kuralları.
%d blogcu bunu beğendi: