SATICI

SaticiWordPress.com

sağlıklı mutfakta 10 öneri

 

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü’nde görevli olan Dr. Esra Ağel, Sağlık Düşüncesi Dergisi’ndeki yazısında gıda zehirlenmesinin önüne geçmek için 10 önemli öneri verdi:

1- Pastörize süt alın Daima işlenmemiş süt yerine pastörize edilmiş süt satın alın. Eğer seçme durumundaysanız, taze veya şok dondurma işlemine tabi tutularak dondurulmuş tavuğu seçin.

2- Etleri 70 derecede pişirin Gıdaların bütün kısımlarının en az 70 derecede pişirilmesi gerektiği unutulmamalı. Donmuş sığır eti, balık ve tavuk eti pişirilmeden önce tamamen çözülmeli.

3- Soğumadan hemen yiyin Güvenli tüketim için, pişmiş besinler ısılarını kaybetmeye başlamadan hemen yenmelidir.

4- Bebeğiniz için gıda saklamayın Bebekler için, depo edilmemiş gıdaları tercih edin.

5- Pişirilmiş gıdaları bütünüyle tekrar ısıtın Bir kez daha yeniden ısıtmak, gıdaların bütün kısımlarının en az 70 dereceye ulaşması anlamına gelmektedir.

6- Pişmiş ve pişmemiş etin temasını önleyin Çiğ tavuk hazırlarken kullanılan bıçak ve kesme tahtası, yıkanmaksızın pişmiş tavuğun parçalanmasında kullanılmaz. Böyle yapmakla, mikrop üremesi ve pişirme öncesi mevcut olan hastalıklar için tüm potansiyel riskleri tekrardan oluşturabilir.

7- Eller tekrar tekrar yıkanmalı Gıdaların hazırlanışı işlemine başlamadan önce ve her bir ara sonrasında, özellikle tuvalete girdiyseniz veya bebek bezi değiştirdiyseniz eller çok iyi şekilde yıkanmalıdır. Balık, tavuk veya et gibi çiğ gıdaların hazırlanmasından sonra, diğer gıdaların işlemine başlamadan önce de eller tekrar yıkanmalıdır.

8- Tüm mutfak yüzeylerini temiz tutmaya özen gösterin Her bir gıda kırıntısı, kalıntısı veya noktasını mikropların potansiyel kaynağı olarak düşünün. Bulaşıklarla ve kap kacaklarla temas eden kıyafetler her gün değiştirilmeli ve tekrar kullanım öncesi kaynatılmalıdır.

9- Gıdaları böceklerden koruyun Gıdaları, sıkıca kapatılmış kaplar içerisinde depolayarak saklamak, sizin için en iyi korumadır.

10- Buz yapmadan suyu kaynatın Yemek yaparken içme suyu kullanılmalıdır. Buz yapmadan önce suları kaynatın.

Özellikle bebek mamalarının hazırlanmasında kullanılan sular konusunda dikkatli olun.

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Şubat 15, 2008 by in SAĞLIK.
%d blogcu bunu beğendi: