SATICI

SaticiWordPress.com

VİTAMİNLERİN YARARLARI

VİTAMİNLERİN YARARLARI VE BULUNDUKLARI YİYECEKLER^^



*****A VİTAMİNİ*****

A vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir. Karaciğerde depolanan bu
vitamin ısıya ve pişirmeye dayanıklıdır.

Yararları: Sağlıklı deri ve saçlar için gereklidir. Diş, dişeti ve
kemik gelişiminde önemli rol oynar. Normal görme ve gece görme de
etkilidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Akciğer, mide, üriner
sistem ve diğer organların koruyucu epitelinin düzeninde rol oynar.
Kanser, damar sertliği ve katarakt gibi hastalıkları önlediği yolunda
önemli bulgular elde edilmiştir. Bu vitamin ayrıca protein bileşimine
katılır ve tümörlerde görülen hücrelerin kontrolsüz biçimde
çoğalmasını önler. Yaşlılıkta etkinliği çok artan kolajenaz enziminin
indirgeyici etkisini önlediği saptanmıştır.

Hangi besinlerde bulunur?
Sütte, yumurta sarısında, ton ve morina balıklarının karaciğer yağında
(balık yağı) bulunur. Ayrıca tereyağı ve peynirde de bulunur. Havuç ve
havuç benzeri sarı-turuncu renkli sebzelerde A vitamininin ön
maddeleri vardır(alfa karoten). Sonradan A vitaminine dönüşecek olan
Beta Karoten ve diğer karotenoidler ise yeşil yapraklı ve sarı
sebzelerde ve tahıllarda bulunur.

Eksikliği nelere yol açar?
A vitamini eksikliğinde gözde ve deride keratoz, kseroftalmi (göz akı
ve kormeanın parlaklığını kaybederek kuruması), foliküler hiperkeratoz
(bir deri hastalığı) ve gece körlüğü görülür. Bağışıklık sisteminin
zayıflaması, enfeksiyonlara elverişli hale gelme, akne (sivilce)
oluşumunda artış, yorgunluk, diş, dişeti ve kemiklerde deformiteler A
vitamini eksikliğinin yol açabileceği diğer şeylerdir.

*****D VİTAMİNİ*****

D vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir. İki şekilde bulunur. Aktif
ergosterol, kalsiferol ve D2 vitamini gibi adlarla da bilinen
ergokalsiferol ışınlanmış mayalarda bulunur. Aktif 7-dehidrokolesterol
ve D3 vitamini gibi adlarla da anılan kolesalsiferol ise insan
derisinde güneş ışığı ile temas sonucu meydana gelir ve daha çok balık
yağında ve yumurta sarısında bulunur. Isıya ve pişirmeye karşı
dayanıklıdır.

Yararları: İnce bağırsaklardan kalsiyum ve fosforun emilimini
düzenleyerek kemik büyümesi, sertleşmesi ve tamiri üzerinde etkili
olur. Raşitizmi önler. Böbrek hastalıklarında düşük kan kalsiyumu
seviyesini düzenler. Kas kasılmalarını önler. Kalsiyumla birlikte
kemik gelişimini kontrol eder. Bebekler ve çocuklarda kemik ve
dişlerin normal gelişme ve büyümesini sağlar. Güneş ışığı bakımından
yetersiz bölgelerde yaşayan çocuklar, yetersiz gıda alan ve fazla
kalori yakan kişiler, 55 yaşın üzerindekiler, özellikle menopoz
sonrası kadınlar, emziren ve hamile kadınlar, alkol veya uyuşturucu
kullananlar, kronik hastalığı olanlar, uzun süredir stres altında
olanlar, yakın geçmişte ameliyat geçirmiş olanlar, mide-bağırsak
kanalının bir kısmı ameliyat ile alınmış olanlar, ağır yaralanma ve
yanığı olan kişilerin D vitaminine özellikle ihtiyaçları vardır.

Hangi besinlerde bulunur?
Süt ve süt ürünleri, ringa balığı, uskumru fileto, somon balığı, tuna
balığı, balık yağı

Eksikliği nelere yol açar?
Raşitizm (Çocuklarda D vitamini eksikliği ile oluşan hastalık): Çarpık
bacaklar, kemik veya eklem yerlerinde deformasyonlar, diş gelişiminde
gerilik, kaslarda zayıflık, yorgunluk, bitkinlik. Osteomalazi
(yetişkinlerde D vitamini eksikliği ile oluşan hastalık) kaburga
kemiklerinde, omurganın alt kısmında, leğen kemiğinde, bacaklarda
ağrı, kas zayıflığı ve spazmları, çabuk kırılan kemikler.

*****E VİTAMİNİ*****

Yararları: En iyi antioksidandır. Serbest radikallerin oluşmasını
engelleyerek kanser gibi dejeneratif hastalıkların oluşmasını
engeller. Hücre zarı ve taşıyıcı moleküllerin lipid kısmını stabilize
ederek hücreyi serbest radikaller, ağır metaller, zehirli bileşikler,
ilaç ve radyasyonun zararlı etkilerinden korur. Bağışıklık sisteminin
aktivitesi için gereklidir. Timus bezini ve alyuvarları korur. Virütik
hastalıklara karşı bağışıklık sistemini geliştirir. Göz sağlığı için
hayati önem taşır. Retina gelişimi için gereklidir. Serbest
radikallerin katarakt yapıcı etkilerini önler. Yaşlanmaya karşı
koruyucudur. Serbest radikallerin; dokular, deri ve kan damarlarında
oluşturduğu dejenaratif etkiyi önler. Yaşlanmayla ortaya çıkan hafıza
kayıplarını da önleyici etkisi vardır.

Hangi besinlerde bulunur?
Başta tahılllar olmak üzere yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur.
Badem, ayçiçeği yağı, soya yağı, balık yağı, mısırözü yağı ve buğday
tanesi en iyi kaynağıdır.

Eksikliği nelere yol açar?
E vitamini eksikliği ender görülür. Kansızlığa neden olabilir. E
vitamini eksikliğinde kalp hastalıkları ve kanser riski artar.
Çocuklarda hemolitik anemi ve göz bozuklukları, yetişkinlerde dengesiz
yürüme, konsantrasyon bozukluğu, düşük tiroid hormonu seviyesi, sinir
harabiyeti, uyuşukluk, anemi, bağışıklık sisteminde zayıflama
görülebilir.

*****K VİTAMİNİ*****

K Vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir. Genellikle vücutta bağırsak
bakterileri tarafından sentezlenir.

Yararları: Kan pıhtılaşmasında önemli rol oynar. Bazı çalışmalar
özellikle yaşlılarda kemikleri güçlendirdiğini göstermektedir.

Hangi besinlerde bulunur?
Lahana, karnabahar, ıspanak ve diğer yeşil sebzelerde, soya fasulyesi
ve tahıllarda bulunur.

Günlük ihtiyacınız nedir?
Genellikle sebzelerle alınan günlük 60-85 mg. herhangi bir eklemeye
gerek kalmadan yeterli olmaktadır.

Eksikliği nelere yol açar?
Kontrolsuz kanamalara neden olan K vitamini eksikliği malabsorbsiyon
hastaları hariç ender görülür. Doğumdan sonraki ilk 3-5 gün içerisinde
bağırsak florası henüz tam gelişmemiş olduğundan K vitamini eksikliği
vardır.

*****B1 VİTAMİNİ: TİAMİN*****

Yararları: Vitamin B1 ya da Tiamin, diğer B grubu vitaminlerle
birlikte vücudun, özellikle beynin, enerji üretiminimde gerekli bir
vitamindir. Bu vitamin öncelikle şeker hastalığı, doku sertleşmesi,
sinirsel hastalıklar önlenmesinde kullanılır ve yaşlı insanların
zihinsel fonksiyonların sürdürebilmesine yardımcı olur. Merkezi sinir
sistemi sağlığını korumakta önemli bir rol oynar. B1 vitamini kan
hücrelerinin oluşumu ve sağlıklı bir dolaşım sistemi için gerekli olan
hidroklorik asidin üretiminde rol oynar. Ayrıca karbonhidratlardan
enerji üretiminde, kalp ve sindirim sistemi kaslarının tonusunun
korunmasında anahtar rolü vardır.

Hangi besinlerde bulunur?
Buğday başağı, kepek, bira mayası, sebzeler gibi birçok besinde bol
miktarda bulunur. Sebzelerin pişirilmesi, sütün kaynatılması yada
sterilize edilmesi çok önemli miktarda tiamin kaybına neden olur, bu
nedenle pastörize olmuş sütte az bulunur. Kuru fasulye, yumurta, bütün
hububatlar, kahverengi pirinç ve deniz ürünleri B1 kaynaklarıdır. Süt
ve süt ürünleri, sebze ve meyveler B1 açısından çok zengin kaynaklar
olmasalar da yüksek miktarlarda tüketildiklerinde yeterli B1 vitamini
sağlayabilir.

Eksikliği nelere yol açar?
B1 vitamini eksikliği durumunda “Wernicke-Korsakoff” sendromu
hastalığı görülür. Ciddi bir beyin hastalığı olan bu sendrom alkol
kullanımı ve tiamin eksikliği birleşiminde görülür. Hafif dereceli
tiamin eksikliği ise yorgunluk ve depresyon ile sonuçlanır. B1
düzeylerindeki yetersizlik ise; gözlerde güçsüzlük, zihin bulanıklığı
ve fiziksel koordinasyonda bozukluğa sebep olur. Ayrıca iştah
azalması, sindirim bozukluğu, kabızlık, yorgunluk, başağrısı, sinir ve
dolaşım sistemi hastalıkları, kas krampları, ödem gibi sorunlara yol
açabilir.

B1 vitaminin uzun süre eksikliklerinde “Beriberi” adı verilen ve
merkezi sinir sistemini yıkıcı ve bazen ölümcül derecede etkisi olan
bir hastalık oluşabilir. Beriberi’ye beslenme düzeyleri yeterli olan
ülkelerde pek rastlanmaz. Ancak uzun süreli alkolizm vakalarında bu
hastalığa ratlanabilmektedir. B1 düzeylerini ağızdan alınan
antibiotikler, sulfa grubu ilaçlar, antiasitler ve doğum kontrol
hapları da etkileyebilir. Ayrıca karbonhidratı yüksek diyetle beslenen
kişilerde B1 ihtiyacı artabilmektedir.

*****B2 VİTAMİNİ: RİBOFLAVİN*****
B2 suda eriyen bir vitamindir ve vücutta depolanmaz.

Yararları: Biboflavin olarak da adlandırılan B2 vitamini enerji
üretimi, enzim fonksiyonu, normal yağ asidi ve aminoasit sentezi için
önem taşımaktadır. Besinlerden enerjinin serbest bırakılmasında rol
oynar. A vitamini ile birlikte kullanıldığında solunum, sindirim,
dolaşım ve boşaltım sisteminin mukozasının sağlıklı olmasını sağlar.
Sinir sistemi, deri ve gözleri korur. Normal büyüme ve gelişmeye
yardımcı olur. Enfeksiyon, alkolizm, yanık, mide ve karaciğer
hastalıkları tedavisine yardımcı olur. Migren, katarakt, orak hücreli
anemi tedavisinde kullanılır.
Yetersiz kalorili diyet alanlar, beslenme bozukluğu olanlar veya
kalori ihtiyacı artmış kişiler. Gebe veya emziren kadınlar, alkol veya
diğer madde bağımlıları, kronik hastalığı olanlar, uzun süreli stres
altında olanlar, yakın geçmişte operasyon geçirmiş kişiler, sporcular
ve beden işçileri, sindirim sisteminin bir bölümü operasyonla alınmış
olanlar, ağır yanık veya yaralanması olan hastalar, doğum kontrol hapı
veya östrojen kullananlar yoğun B2 vitamini ihtiyacı duyarlar.

Hangi besinlerde bulunur?
Açık yeşil sebze ve meyvelerde bulunur. Diğer B2 kaynakları: badem,
bira mayası, peynir, tavuk, sığır eti, böbrek, buğday.

Eksikliği nelere yol açar?
Ağır B2 eksikliğine nadir olarak rastlanır. Alkol bağımlılarında
görülebilir. Ancak çok ağır olmasa da tehlikeli düzeyde riboflavin
eksikliği yaşlıların yaklaşık yüzde 33’ünde görülebilmektedir. 2
eksikliği ağız kenarlarında çatlaklar, dil ve dudaklarda
iltihaplanmalar, ışığa duyarlı gözler, ciltte kaşıntı, sersemlik,
uykusuzluk, öğrenme güçlüğü, gözlerde yanma ve kaşıntı ve kornea
hasarına yol açabilir.

*****B3 VİTAMİNİ: NİASİN*****
Niasin, Niasinamid veya Nikotin Amid olarak da adlandırılan B3
vitamini; protein, yağ ve karbonhidrat metabolizması için gerekli olan
bir vitamindir.

Yararları: 3 vitamini kan dolaşımını düzenler, sağlıklı bir deri
sağlar ve santral sinir sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Beyin ve
hafızanın ileri fonksiyonlarının denetlemesinden dolayı şizofreni ve
diğer zihinsel hastalıklarda tedavi edici rol oynar. Son olarak
yeterli B3 düzeyinin insülin ile östrojen, progesteron ve testesteron
gibi cinsiyet hormonlarının sentezi için hayati rol oynadığı
gösterilmiştir. Son zamanlarda kan kolesterolünü ve trigliseritini yan
etki olmadan emniyetle düşürebildiği için doktorlar tarafından bu
amaçla sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak B3 vitamininin kullanımında
doz ayarlaması mutlaka doktor tarafından yapılmalıdır.

Hangi besinlerde bulunur?
B3 vitamini içeren doğal yiyecekler sığır eti, brokoli, karnabahar,
havuç, peynir, mısır unu, yumurta, balık, süt, patates ve domatestir.
Ette bol miktarda vardır. Vücut, süt ve yumurtadaki proteinlerden de
niasin üretebilir.

Eksikliği nelere yol açar?
B3 vitamini eksikliğinde “pellegra” adı verilen ve sinir sisteminde
fonksiyon bozukluğu, mide bağırsak sistemi bozukluğu, ishal, zihin
bulanıklığı, depresyon ve ağır dermatit ve çeşitli cilt lezyonlarına
neden olan bir hastalık oluşur.

*****B5 VİTAMİNİ: Pantotenik Asit*****

Pantotenik Asit olarak da adlandırılan B5 vitamini hem hayvansal hem
de bitkisel kaynaklarda bulunabildiğinden Yunanca “heryer” anlamına
gelen “pantos” sözcüğünden kökenini almıştır. Vücutta depolanmayan ve
suda eriyen bir vitamindir.

Yararları: Depresyonla savaşmakta olan faydasının yanı sıra mide
bağırsak sisteminin normal çalışmasına yardımcı olur; kolesterol, D
vitamini, kırmızı kan hücreleri ve antikorların üretimi için
gereklidir.
Normal büyüme ve gelişmeyi destekler. Yiyeceklerin enerjiye
dönüştürülmesine yardım eder. Birçok vücut materyalinin sentezine
yardımcı olur. Böbrek üstü bezinin fonksiyonunu destekler, enerji
metabolizmasında gereklidir. Çeşitli böbrek üstü bezi hormonları,
steroidler ve kortizonun oluşumunda hayati rol oynadığı için antistres
vitamini olarak da tanımlanır. Ayrıca şunlara iyi gelir: yara
iyileşmesi, stress, depresyon, alerji, alkolizm, karaciğer sirozu,
kabızlık, yorgunluk, mide ülserleri, osteoartrit, romatoid artrit vs…

Hangi besinlerde bulunur?
Dana eti, karaciğer, balık, tavuk, yumurta, peynir, fasulye, tüm
tahıllar, hububatlar, karnabahar, bezelye, avakado, patates, mısır,
kuru yemişler de bolca bulunur.

Eksikliği nelere yol açar?
Doğrudan B5 vitamini eksikliğine bağlı insanlarda oluşan hiçbir
hastalık belirtilmemiştir. Bunun sebebi her türlü besinde bolca
bulunmasıdır. Ancak B5 vitamini eksikliğine bağlı bazı belirtilerin
oluşabileceği kanıtlanmasa da varsayılmaktadır. Bunlardan bazıları
şunlardır: sinir harabiyetleri, solunum problemleri, cilt problemleri,
artrit, alerji, doğumsal bozukluklar, zihinsel yorgunluk, baş ağrısı,
uyku bozukluğu, kas spazmları, kramplar.

*****B6 VİTAMİNİ: Pyridoxine*****

Pyridoxine olarak da adlandırılan B6 vücutta depolanmayan ve suda
eriyen bir vitamindir. Diyetle veya ek vitamin olarak mutlaka
alınmalıdır. Üç farklı formu vardır. Alkol, aldehit ve amin. Hayvansal
ve bitkisel besinlerde düşük yoğunlukta bulunur.

Yararları: Vücutta diğer birçok vitaminden daha fazla hayati
fonksiyonları destekleyici rol oynar. Karbonhidrat, yağ ve protein
metabolizmasında yer alır. Hormonlar, kırmızı kan hücreleri, sinir
hücreleri ve enzimlerin oluşumunda rol oynarlar. Ayrıca B6 vitamini
iştahımızı, ağrıya karşı duyarlılığımızı, uyku düzenimizi, ruh
durumumuzu etkileyen serotonin adlı maddenin yapımında da etkili
olmaktadır. B6 vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, kolesterol
birikimine engel olarak kalbi korur, böbrek taşı oluşumunu engeller.
karpal tunel sendromu, adet öncesi gerginlik sendromu, artritler,
alerjiler, geceleri oluşan bacak kramplarının tedavisinde de
kullanılır. B6 vitamini birçok enzimin oluşumuna katılır. Örneğin,
demirin hemoglobin yapısına katılmasını sağlayan enzimlerin içinde de
bulunurlar. Ensefalopati ve polinevrit gibi nörolojik hastalıkların
tedavisinde B6 vitamini etken madde olarak kullanılır.

Hangi besinlerde bulunur?
Başlıca Vitamin B6 kaynakları arasında muz, avakado, tavuk eti,
patates, ıspanak, bezelye, bira mayası, havuç, yumurta, balık ve bütün
hububatlar gelmektedir. Tavuk, balık, ıspanak, patates, muz, kepekli
ekmek, kuruyemiş diğer önemli kaynaklarıdır.

Eksikliği nelere yol açar?
B6 vitamini eksikliği son derece enderdir. Bu durumda deri, sindirim
sistemi ve sinir sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkar. Dudak ve dil
çatlaması, egzama gibi fiziksel belirtiler görülür. B6 vitamini
eksikliğinde ani uykusuzluk ve santral sinir sisteminin çalışmasında
bozukluklar oluşmaktadır. Eksikliğinde depresyon, kusma, anemi
(kansızlık), böbrek taşları, dermatitler, uyuşukluk, bağışıklık
sisteminin zayıflamasına bağlı olarak sık hastalanma görülebilir. Yeni
doğanlarda B6 vitamini eksikliğine bağlı olarak aşırı sinirlilik,
huysuzluk; bazende kasılma nöbetleri görülebilir.

*****B12 VİTAMİNİ*****

Yararları: Suda eriyen B12 özellikle sinir sistemi fonksiyonları için
gereklidir. Folik asit ile birlikte doğum defektlerini önlemekte
önemli rol oynar. Yine folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp
hastalıklarını ve damar tıkanıklığını önleyici rol oynamaktadır.
Asetilkolin üretimini arttırdığı ve beyinde sinir iletimini
düzenlediği için Alzheimer hastalığında koruyucu rolü olabileceği
düşünülmektedir. Normal büyüme gelişmede olumlu rol oynar. Sinir
hasarlarında tedavi edici rol oynar. Pernisiyöz anemi tedavisinde
kullanılır. Mide bağırsak sisteminin bir kısmı cerrahi olarak
çıkartılmış hastalarda oluşabilecek B12 vitamin eksikliğine bağlı
belirtileri önler. Vejeteryanlarda ve birtakım emilim bozukluğu olan
hastalarda oluşabilecek B12 vitamin eksikliğine bağlı belirtileri
önler. Bağışıklık sistemini ve sinir sistemini güçlendirir. DNA
molekülünü sentezler ve kırmızı kan hücrelerini üretirler.

Hangi besinlerde bulunur?
B12 vitamini folik asit ile birlikte alınmalıdır. Karaciğerde, sütte,
yumurta akında, peynirde, balıkta, ette ve karideste bol miktarda,
bitkilerde ise son derece az miktarda bulunur. Dana eti, dana
karaciğeri, böbrek, midye, dil balığı, ringa balığı, uskumru, sardalya
B12 vitamini içeren yiyeceklerdir. Sebzelerde ise B12 vitamini
bulunmaz.

Eksikliği nelere yol açar?
B12 vitamin eksikliklerinde zihinsel ve sinirsel fonkisyonlar
bozulabilir ve kulak çınlaması, hissizlik gibi belirtileri görülür.
Yaşlı insanlarda depresyonun en önemli nedenidir. Yaşlandıkça B12
vitamininin emilimi için gerekli olan mide asitimiz giderek düşer.
Besinlerin emilim yeteneğini kaybeden yaşlı insanlarda, B12
gereksinimi giderek artar. Bu nedenle 50 yaş üzerindeki insanların B12
vitaminini harici alınması önerilir. Diğer suda eriyen vitaminlerden
farklı olarak vücut dokularında depolanabilir. Bu yüzden eksiklik
belirtilerinin ortaya çıkması yıllar alabilir. Ağır vitamin B12
eksikliğinde ise sinir fonksiyonlarının bozulduğu kronik hastalıklar
ortaya çıkmaktadır. Yaş ilerledikçe vitamin B12 eksikliğinin görülme
sıklığı artmaktadır. Araştırmalar 65 yaşın üstündeki kişilerin
yaklaşık % 40’ında vitamin B12 eksikliği olduğunu göstermektedir. Bu
yaşlarda görülen bazı zihinsel bozukluklar ve depresyonun bu nedenle
oluşabileceği düşünülmektedir. Alzheimer hastalığına benzer belirtiler
verebilir ve eksiklik uzun yıllar sürerse zihinsel bozulma geriye
dönüşümsüz hale gelebilir. B12 vitamini eksikliğinin, iyileşmesi
mümkün olmayan sinir tahribatlarına neden olması dolayısıyla,
hayvansal ürünlerin hiçbirini yemeyen vejeteryanların, mutlaka ayrıca
B12 vitamini alması gerekir. Hafif derecede B12 eksikliği çok sık
görülür. Uyuşukluk, unutkanlık, sabahları yataktan yorgun kalkma gibi
belirtiler HIV pozitif kişilerin yüzde 35 inde vitamin B12 eksikliği
olduğu bulunmuştur. Yararı tam olarak kanıtlanamasa da AİDS
tedavisinde vitamin B12 eklenmektedir.

*****C VİTAMİNİ*****

Yararları: C vitamininin başlıca rolü doku bağlarını tutan ana protein
maddesi olan kollojeni üretmek ve bağışıklık sistemi, sinir sistemi,
hormonlar ve besinlerin emilimi fonksiyonlarına (E vitamini ve demir
gibi) destek olmaktır. Göz merceği ve akciğer gibi yapılarda
antioksidan olarak çalışır. C vitamini ayrıca antioksidan yapıda olan
E vitaminine dönüşebilir. Yüksek dozda alınması halinde ne gibi
yararlar getireceği yolunda çalışmalar sürmekle birlikte; beta karoten
gibi, antioksidan etki nedeniyle, kanser, kalp-damar hastalıkları ve
katarakta yakalanma ihtimalini azalttığı belirlenmiştir. Ayrıca, soğuk
algınlığı gibi hastalıklara karşı da direnci arttırmaktadır.

Hangi besinlerde bulunur?
Turunçgillerde bol miktarda bulunur. Ayrıca; muzda, taze sebzelerde,
maydanozda, kabakta, soğanda, domateste, lahana, ıspanak, kıvırcık
salata gibi yeşil yapraklı sebzelerde ve biberde bulunur.

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Şubat 2, 2008 by in meyve, sebze, vitaminler.
%d blogcu bunu beğendi: